Reklama

Stimulanty

Předchozí Další

Guarana

Guarana

Je to jihoamerická rostlina, která obsahuje 2x více kofeinu než samotná káva. Narozdíl od kávy ale nepřekyselí žaludek. Stejně jako ona má i guarana povzbuzující účinek, ale ten je ještě...

Číst dál

Energetické nápoje

Energetické nápoje

Energetické nápoje jsou stále oblíbenějším povzbuzovačem energie. Mají sloužit k občasnému překonání únavy a povzbuzení organismu. Obsahují i bylinné přírodní látky a vitamíny, které tělo pozitivně povzbudí, ale nic se...

Číst dál

Tabák

Tabák

Tabák je také společensky uznávaná droga. Symbol nezávislosti, mužnosti, inteligence a sociálně kulturní úrovně. Kuřáci předstírají, že jeho užívání má stimulující a relaxační účinek a že pomáhá člověku soustředit se....

Číst dál

Alkohol

Alkohol

Alkohol se vyrábí ve všech zemích světa z nekonečně rozmanitých druhů rostlin. Jeho konzumace se považuje za běžnou, normální věc. Člověk pije „při každé zámince“, aby se k něčemu odhodlal, aby něco...

Číst dál

Káva

Káva

Uchýlit se ke kávě nebo čaji, abychom se vůbec probudili, se stalo takovým návykem, že jsme zapomněli na to, že káva i čaj jsou velmi účinné drogy, které by měly...

Číst dál

Využití rostlin, bylinek a koření

Kurkuma

Kurkuma se pomalu, ale jistě dere i do českých domácností. Tento "indický šafrán" se získává z mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Jeho typickou a nepřehlédnutelnou vlastností je sytě žlutá barva, stejně tak zemitá, nahořklá a hořčici podobná chuť.

Kurkuma se v našich končinách jako samostatné koření příliš nepoužívá. Je nám známá spíš ve spojení s jiným kořením, například ve formě kořenící směsi kari. Specifickou chuť má pak ve spojením se zázvorem. Kurkuma se hodí k dochucování pikantních omáček, ale také na maso a zeleninu.

Kurkuma se ale často uplatňuje i jako barvivo do potravin - jako jsou bezvaječné těstoviny, polévky či rýže. takové barvivo je naprosto neškodné, ba naopak zdraví prospěšné.

Z kurkumy se také vyrábí škrobová moučka známá jako Arrowrot či koa. Slouží k zahušťování jídel.

Nevyvratitelné jsou i její pozitivní účinky na lidské zdraví. Obsahuje asi 5% éterického oleje a další významné látky.

Kde pomáhá?

  • podporuje mozkové kognitivní funkce
  • podporuje funkci vnitřních orgánů
  • čistí krev
  • chrání kůži před kožními chorobami
  • podporuje funkci jater
  • má dezinfekční a antibakteriální účinky
  • podporuje správné zažívání
  • pomáhá při léčbě dýchacích cest

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Twitter Submit to LinkedIn

Přihlášení

Trávení

Předchozí Další

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

                    Nevhodné kombinace potravin mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže. Právě proto má kombinace potravin velký význam. Každá otravina je v zažívacím traktu zpracována jinak. Jinou rychlostí, na jiném místě.

Číst dál

Jak zatočit s pálením žáhy

Jak zatočit s pálením žáhy

Pálení žáhy způsobuje nepříjemný pocit, který zapříčiňuje bolest za hrudní kostí až do krku. To vyvolává kyselost v ústech v důsledku vracení žaludečních kyselin, které se vrací zpět do jícnu a dráždí...

Číst dál

Osvojte si stravovací návyky

Osvojte si stravovací návyky

Jestliže si osvojíte dobré stravovací návyky, velmi brzy poznáte, že jíst zdravě znamená mít značně větší požitek z jídla než nechat se jídlem otrávit. Přijdete na to, že je o hodně...

Číst dál

Rady pro dobré trávení

Rady pro dobré trávení

Rady pro dobré trávení: Před jídlem se trochu uvolněte procházkou, poslechem hudby nebo tím, že si uděláte pár dechových cvičení. Přineste si všechno připravené jídlo na stůl, abyste nemuseli během jídla pořád...

Číst dál

Správné trávení

Správné trávení

Správné trávení je první podmínkou nezbytnou pro zdraví, krásnou postavu a štíhlí pás. Je to právě trávení (zažívání), které umožňuje, aby potrava správně plnila svou funkci. Správné zažívání umožňuje pravidelnou...

Číst dál