Reklama

Stimulanty

Předchozí Další

Guarana

Guarana

Je to jihoamerická rostlina, která obsahuje 2x více kofeinu než samotná káva. Narozdíl od kávy ale nepřekyselí žaludek. Stejně jako ona má i guarana povzbuzující účinek, ale ten je ještě...

Číst dál

Energetické nápoje

Energetické nápoje

Energetické nápoje jsou stále oblíbenějším povzbuzovačem energie. Mají sloužit k občasnému překonání únavy a povzbuzení organismu. Obsahují i bylinné přírodní látky a vitamíny, které tělo pozitivně povzbudí, ale nic se...

Číst dál

Tabák

Tabák

Tabák je také společensky uznávaná droga. Symbol nezávislosti, mužnosti, inteligence a sociálně kulturní úrovně. Kuřáci předstírají, že jeho užívání má stimulující a relaxační účinek a že pomáhá člověku soustředit se....

Číst dál

Alkohol

Alkohol

Alkohol se vyrábí ve všech zemích světa z nekonečně rozmanitých druhů rostlin. Jeho konzumace se považuje za běžnou, normální věc. Člověk pije „při každé zámince“, aby se k něčemu odhodlal, aby něco...

Číst dál

Káva

Káva

Uchýlit se ke kávě nebo čaji, abychom se vůbec probudili, se stalo takovým návykem, že jsme zapomněli na to, že káva i čaj jsou velmi účinné drogy, které by měly...

Číst dál

Stimulanty

Alkohol

ID-10052045Alkohol se vyrábí ve všech zemích světa z nekonečně rozmanitých druhů rostlin. Jeho konzumace se považuje za běžnou, normální věc. Člověk pije „při každé zámince“, aby se k něčemu odhodlal, aby něco oslavil, aby „zapil smutek“, aby mohl lépe trávit, aby zapomněl. A ve všech případech aby cítil potěšení a uspokojení.

Ve svém čistém stavu je alkohol průhledný, bezbarvý, mdlé vůně a chuti spáleniny. Rozpouští se v různých nápojích, jejichž koncentrace je různá: u piva 3 až 6 %, vína 8 až 14 %, u aperitivů a stolních vín 15 až 20 % (portské, sherry, martini), u tvrdého alkoholu a likérů 30 až 45 % (koňak, likéry, gin, vodka, whisky, pálenka, tequilla).

Do krve ho vstřebává žaludek a tenké střevo a rychle se rozptýlí po těle. Je eliminován v játrech, kde ho enzymy rozloží na kysličník uhličitý a vodu. Velice nepatrné množství vyloučí přímo ledviny, kůže a plíce. Rychlost, jakou projde krví, závisí na mnoha faktorech: váze, pohlaví, času dne, množství a druhu alkoholu. Tvrdé alkoholy jsou vstřebávány rychleji než sladké. Bikarbonát obsažený v šumivých nápojích zrychluje působení alkoholu – u mužů je pomalejší než u žen. Také metabolismus má svůj stálý rytmus – vstřebání sklenice piva trvá až půldruhé hodiny.

Alkohol je nebezpečný jed, který brání správné funkci mozku (ztráta rovnováhy, automobilové nehody), způsobuje šílenství, ničí játra (cirhóza), srdce (riziko infarktu), nerovový systém, způsobuje rakovinu a vředy. Vede k sebevraždám, narušuje společenské a rodinné vztahy, ničí práci, podněcuje brutalitu a zločinnost.

Jako všechny drogy ještě vyostřuje problém, který má řešit. Člověk nadměrně pije, aby byl schopen čelit bolestné situaci nebo na ni zapomenout. Alkohol však zatemňuje soudnost, oslabuje vůli a znesnadňuje člověku nalézat řešení problémů. Stává se začarovaným kruhem, únikem, který vede k alkoholismu. Navíc alkohol obsahuje značné množství kalorií, není osvěžující a má účinek drogy. Někdo by mohl argumentovat, že dobrý oběd bez vína je smutný nebo že je nespolečenské odmítnout sklenku, kterou přítel nabízí. Ale když váš soused skočí z okna, musíte udělat totéž? Protože nejsme andělé ani svatí, sklenka dobrého vína jednou za čas nemůže tak moc uškodit, protože podporuje trávení a přispívá k relaxaci. Je však lepší vybrat si to nejlehčí a nejméně sladké. Nejméně alkoholu je v pivu a v jablečném moštu. Nejméně sladká a nejčistší je ruská vodka, která obsahuje 45 % alkoholu. Je vždycky možné rozředit suchý alkohol nebo i víno šumivou vodou.

Dieta netoleruje žádnou pravidelnou konzumaci alkoholu, protože tyto nápoje jsou vysoce kalorické a brání dobrému zažívání.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Twitter Submit to LinkedIn

Přihlášení

Trávení

Předchozí Další

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

                    Nevhodné kombinace potravin mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže. Právě proto má kombinace potravin velký význam. Každá otravina je v zažívacím traktu zpracována jinak. Jinou rychlostí, na jiném místě.

Číst dál

Jak zatočit s pálením žáhy

Jak zatočit s pálením žáhy

Pálení žáhy způsobuje nepříjemný pocit, který zapříčiňuje bolest za hrudní kostí až do krku. To vyvolává kyselost v ústech v důsledku vracení žaludečních kyselin, které se vrací zpět do jícnu a dráždí...

Číst dál

Osvojte si stravovací návyky

Osvojte si stravovací návyky

Jestliže si osvojíte dobré stravovací návyky, velmi brzy poznáte, že jíst zdravě znamená mít značně větší požitek z jídla než nechat se jídlem otrávit. Přijdete na to, že je o hodně...

Číst dál

Rady pro dobré trávení

Rady pro dobré trávení

Rady pro dobré trávení: Před jídlem se trochu uvolněte procházkou, poslechem hudby nebo tím, že si uděláte pár dechových cvičení. Přineste si všechno připravené jídlo na stůl, abyste nemuseli během jídla pořád...

Číst dál

Správné trávení

Správné trávení

Správné trávení je první podmínkou nezbytnou pro zdraví, krásnou postavu a štíhlí pás. Je to právě trávení (zažívání), které umožňuje, aby potrava správně plnila svou funkci. Správné zažívání umožňuje pravidelnou...

Číst dál