Reklama

Stimulanty

Předchozí Další

Guarana

Guarana

Je to jihoamerická rostlina, která obsahuje 2x více kofeinu než samotná káva. Narozdíl od kávy ale nepřekyselí žaludek. Stejně jako ona má i guarana povzbuzující účinek, ale ten je ještě...

Číst dál

Energetické nápoje

Energetické nápoje

Energetické nápoje jsou stále oblíbenějším povzbuzovačem energie. Mají sloužit k občasnému překonání únavy a povzbuzení organismu. Obsahují i bylinné přírodní látky a vitamíny, které tělo pozitivně povzbudí, ale nic se...

Číst dál

Tabák

Tabák

Tabák je také společensky uznávaná droga. Symbol nezávislosti, mužnosti, inteligence a sociálně kulturní úrovně. Kuřáci předstírají, že jeho užívání má stimulující a relaxační účinek a že pomáhá člověku soustředit se....

Číst dál

Alkohol

Alkohol

Alkohol se vyrábí ve všech zemích světa z nekonečně rozmanitých druhů rostlin. Jeho konzumace se považuje za běžnou, normální věc. Člověk pije „při každé zámince“, aby se k něčemu odhodlal, aby něco...

Číst dál

Káva

Káva

Uchýlit se ke kávě nebo čaji, abychom se vůbec probudili, se stalo takovým návykem, že jsme zapomněli na to, že káva i čaj jsou velmi účinné drogy, které by měly...

Číst dál

Stimulanty

Káva

ID-10029274Uchýlit se ke kávě nebo čaji, abychom se vůbec probudili, se stalo takovým návykem, že jsme zapomněli na to, že káva i čaj jsou velmi účinné drogy, které by měly být užívány v omezeném množství.

Mezi 3 škodlivé chemické prvky patří tanin, kofein (v kávě, čaji, coca-cole) a teobromin (v kakau). Čaj ve své hrubé podobě obsahuje víc kofeinu než káva, ale je-li konzumován, je rozpustnější. Jeden kilogram čaje se rovná asi 500 šálků. Zatímco kilogram kávy pouhým 24 šálkům. Šálek slabé kávy obsahuje třikrát víc kofeinu než šálek čaje stejného obsahu.

Stimulanty dráždí centrální nervový systém, mozkovou kůru, srdce a ledviny. Ale jsou také prudké jedy, které vyvolávají vysoký krevní tlak a nepravidelný rytmus srdce. Působí na nervový systém, což má za následek úzkost, nespavost, rozčilení, bolesti hlavy, zhoubné nádory, vředy, vidiny a sluchové potíže. U některých psychiatrických pacientů došlo ke zlepšení zdravotního stavu tím, že ze své stravy úplně vyloučili kávu. Tyto stimulanty urychlují mechanismus hladiny krevního cukru a nutí pankreas, aby vylučoval inzulín, což nejde přirozenou cestou – zvýšením energie. Když se tento proces opakuje mnohokrát denně, vyústí v nadprodukci inzulínu a hypoglykémii (sníženou hladinu krevního cukru), v novou potřebu kávy a řetěz reakcí, typický pro návykové léky (drogy).

Studie ukázaly úzkou souvislost mezi spotřebou kávy a rakovinou pankreasu – dva šálky denně dvojnásobně zvyšují riziko rakoviny. Navíc tyto inzulínové mechanismy působí na metabolismus cukru a tuku a mohou vést k obezitě. Tyto toxiny také působí na štítnou žlázu a na klouby (riziko artritidy). Mají zřejmě také vliv na zažívací systém. Mohou urychlit trávení tím, že zrychlí pohyby žaludku a stimulují činnost ledvin. Jejich vysoce diuretický účinek může způsobit nedostatky vitamínu B. Kyselina taninová také vyvolává vedlejší účinky při zažívání.

Vyvážená a zdravá strava, s nízkým obsahem cukrů a tuku, zmírní příznaky únavy a špatného trávení, které vedou k potřebě kofeinu. Často však závislost na vůni a teplu šálku pokračuje. V takových případech lze pít kávu bez kofeinu, čínský čaj, zelený japonský čaj nebo tříletý čaj (makrobiotické druhy), který neobsahuje žádný kofein, či dokonce velmi slabou kávu, připravenou bez mléka a cukru.

Přestanete náhle s pravidelnou konzumací kávy, může to vyvolat bolesti kávy. Nejlepší náhražkou kávy je nejméně patnáctiminutové cvičení nebo jóga.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Twitter Submit to LinkedIn

Přihlášení

Trávení

Předchozí Další

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

                    Nevhodné kombinace potravin mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže. Právě proto má kombinace potravin velký význam. Každá otravina je v zažívacím traktu zpracována jinak. Jinou rychlostí, na jiném místě.

Číst dál

Jak zatočit s pálením žáhy

Jak zatočit s pálením žáhy

Pálení žáhy způsobuje nepříjemný pocit, který zapříčiňuje bolest za hrudní kostí až do krku. To vyvolává kyselost v ústech v důsledku vracení žaludečních kyselin, které se vrací zpět do jícnu a dráždí...

Číst dál

Osvojte si stravovací návyky

Osvojte si stravovací návyky

Jestliže si osvojíte dobré stravovací návyky, velmi brzy poznáte, že jíst zdravě znamená mít značně větší požitek z jídla než nechat se jídlem otrávit. Přijdete na to, že je o hodně...

Číst dál

Rady pro dobré trávení

Rady pro dobré trávení

Rady pro dobré trávení: Před jídlem se trochu uvolněte procházkou, poslechem hudby nebo tím, že si uděláte pár dechových cvičení. Přineste si všechno připravené jídlo na stůl, abyste nemuseli během jídla pořád...

Číst dál

Správné trávení

Správné trávení

Správné trávení je první podmínkou nezbytnou pro zdraví, krásnou postavu a štíhlí pás. Je to právě trávení (zažívání), které umožňuje, aby potrava správně plnila svou funkci. Správné zažívání umožňuje pravidelnou...

Číst dál