Reklama

Stimulanty

Předchozí Další

Guarana

Guarana

Je to jihoamerická rostlina, která obsahuje 2x více kofeinu než samotná káva. Narozdíl od kávy ale nepřekyselí žaludek. Stejně jako ona má i guarana povzbuzující účinek, ale ten je ještě...

Číst dál

Energetické nápoje

Energetické nápoje

Energetické nápoje jsou stále oblíbenějším povzbuzovačem energie. Mají sloužit k občasnému překonání únavy a povzbuzení organismu. Obsahují i bylinné přírodní látky a vitamíny, které tělo pozitivně povzbudí, ale nic se...

Číst dál

Tabák

Tabák

Tabák je také společensky uznávaná droga. Symbol nezávislosti, mužnosti, inteligence a sociálně kulturní úrovně. Kuřáci předstírají, že jeho užívání má stimulující a relaxační účinek a že pomáhá člověku soustředit se....

Číst dál

Alkohol

Alkohol

Alkohol se vyrábí ve všech zemích světa z nekonečně rozmanitých druhů rostlin. Jeho konzumace se považuje za běžnou, normální věc. Člověk pije „při každé zámince“, aby se k něčemu odhodlal, aby něco...

Číst dál

Káva

Káva

Uchýlit se ke kávě nebo čaji, abychom se vůbec probudili, se stalo takovým návykem, že jsme zapomněli na to, že káva i čaj jsou velmi účinné drogy, které by měly...

Číst dál

Správné trávení

Jak zatočit s pálením žáhy

Pálení žáhy způsobuje nepříjemný pocit, který zapříčiňuje bolest za hrudní kostí až do krku. To vyvolává kyselost v ústech v důsledku vracení žaludečních kyselin, které se vrací zpět do jícnu a dráždí jeho sliznici.

 

Pálení žáhy není ničím neobvyklým a potká leckdy každého z nás. Pokud vás ale trápí často, radši vyhledejte lékaře. V případě, že jím trpíte jen občas, přesto je pro vás nepříjemné, zkuste se zamyslet nad tím, co je špatného na vašem jídelníčku. Pálení žáhy způsobují obvykle nesprávné kombinace jídel, ale i alkohol a vůbec nadměrné množství jídla. Stejně tak může být příčinou obezita.

Co můžete jíst a co pomáhá neutralizovat pálení?

- sklenka mléka neutralizuje kyselinu v jícnu, proto se doporučuje vypít při potížích

- kyselá okurka také neutralizuje kyselost a tím následné pálení žáhy

- jezte pravidelně, často a menší dávky

- konzumujte hodně ovoce, zeleniny, vlákniny

- dodržujte správný pitný režim (cca 2 litry denně, voda, bylinné čaje neslazené)

- zajistěte si dostatek hořčin (rozkládají lépe tuky a ty pak zbytečně nezatěžují žaludek)

- jezte kvalitní jogurty

- používejte především rostlinné oleje

- jídlo vařte či duste

Co rozhodně nejezte a co vyvolá pálení?

- omezte konzumaci česneku, cibule, čokolády, rajčat, citrusů

- vyhýbejte se tučným, smaženým jídlům

- omezte pití kávy a alkoholu

- nepijte perlivé nápoje, které dráždí sliznici

- používejte málo koření, obzvláště toho pikantního

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Twitter Submit to LinkedIn

Přihlášení

Trávení

Předchozí Další

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

Vhodné a nevhodné kombinace potravin

                    Nevhodné kombinace potravin mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže. Právě proto má kombinace potravin velký význam. Každá otravina je v zažívacím traktu zpracována jinak. Jinou rychlostí, na jiném místě.

Číst dál

Jak zatočit s pálením žáhy

Jak zatočit s pálením žáhy

Pálení žáhy způsobuje nepříjemný pocit, který zapříčiňuje bolest za hrudní kostí až do krku. To vyvolává kyselost v ústech v důsledku vracení žaludečních kyselin, které se vrací zpět do jícnu a dráždí...

Číst dál

Osvojte si stravovací návyky

Osvojte si stravovací návyky

Jestliže si osvojíte dobré stravovací návyky, velmi brzy poznáte, že jíst zdravě znamená mít značně větší požitek z jídla než nechat se jídlem otrávit. Přijdete na to, že je o hodně...

Číst dál

Rady pro dobré trávení

Rady pro dobré trávení

Rady pro dobré trávení: Před jídlem se trochu uvolněte procházkou, poslechem hudby nebo tím, že si uděláte pár dechových cvičení. Přineste si všechno připravené jídlo na stůl, abyste nemuseli během jídla pořád...

Číst dál

Správné trávení

Správné trávení

Správné trávení je první podmínkou nezbytnou pro zdraví, krásnou postavu a štíhlí pás. Je to právě trávení (zažívání), které umožňuje, aby potrava správně plnila svou funkci. Správné zažívání umožňuje pravidelnou...

Číst dál